Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η Ε.ΠΟ.Φ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Αφιερωμένο στα 150 έτη απο την εύρεση της Νίκης στην Σαμοθράκη, είναι το λογοτεχνικό ημερολόγιο της ομάδας ποίησης και λογοτεχνίας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.
Αξιόλογοι δημιουργοί με ποίηση και κείμενα αναφέρονται στην αιχμάλωτη του Λούβρου.
Οι αξιόλογες και θετικότατες κριτικές το κάνουν ανάρπαστο
Μπορείτε να το βρείτε στο 6988055650

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία των δράσεων  μνήμης για τη ΝΙΚΗ της Σαμοθράκης,  θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, στις 13.00 το μεσημέρι.
Μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν είναι και η Ε.ΠΟ.Φ.Ε.

ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ. Η ΝΙΚΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΗΣ

Το Μουσείο του Λούβρου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ από ιδιωτικές δωρεές προκειμένου να αποκαταστήσει ένα από τα πιο διάσημα εκθέματά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης, δήλωσε τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του Μουσείου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Περίπου 6.700 ιδιώτες χορηγοί συμμετείχαν στην επιχείρηση «Όλοι μαικήνες» που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το γαλλικό μουσείο.

Για να χρηματοδοτήσει αυτό το φιλόδοξο έργο, το Λούβρο είχε θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από συνεισφορές ιδιωτών σε ένα συνολικό προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων, καθώς τα τρία εκατομμύρια ευρώ έχουν προσφερθεί από χορηγίες.

Οι εισφορές των ιδιωτών ανέρχονται από 1 έως 8.500 ευρώ. Ο μέσος όρος ήταν 134 ευρώ και το πιο συχνό ποσό 50 ευρώ. Ορισμένοι ξένοι, ιδίως Ιάπωνες, συνεισέφεραν επίσης, ανέφερε το Μουσείο.

Το διάσημο φτερωτό άγαλμα, που βρίσκεται τώρα υπό ανακαίνιση σε γειτονική αίθουσα, θα ξαναβρεί τη θέση του στην κορυφή της κλίμακας Νταρού στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Η ανακαίνιση της κλίμακας δεν θα τελειώσει πριν από το Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το άγαλμα, που ανακαλύφθηκε το 1863 στη Σαμοθράκη, χρονολογείται από το 2ο αιώνα π.Χ. και αναπαριστά τη Νίκη, θεά που φέρνει τη νίκη. Έφθασε στο Λούβρο ανάμεσα στο 1880 και το 1884 και έχει το πόδι πάνω σε μία βάση που μοιάζει με πλώρη πάνω σε βάθρο.

Το Κέντρο Έρευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας, που «ακροάστηκε» το άγαλμα, κατάφερε να εντοπίσει ανεπαίσθητα ίχνη γαλάζιου, αθέατα στο γυμνό μάτι.

«Τα ίχνη αυτά επιτρέπουν να πούμε πως το άγαλμα ήταν πολύχρωμο, τουλάχιστον εν μέρει», υπογράμμισε το Λούβρο.

Το ίδιο, η εξέταση του αγάλματος επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας βόστρυχος από τον κότσο της Νίκης πίσω από το λαιμό, που είχε κρυφτεί κάτω από ένα σύγχρονο (του 20ού αιώνα) κλείσιμο με γύψο, σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.